SÖZLEŞMELİ ADAY ÖĞRETMEN SEMİNERİ

Ana Sayfa » Eğitim » SÖZLEŞMELİ ADAY ÖĞRETMEN SEMİNERİ

img-20170818-wa0030

SÖZLEŞMELİ ADAY ÖĞRETMEN SEMİNERİ

Ataması Yapılan Sözleşmeli Aday Öğretmenlerin Yetiştirme Programı çerçevesinde Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonunda bir seminer gerçekleştirildi.

Seminerde Adaylara seslenen İhsan YALÇINKAYA, tecrübelerini ve tavsiyelerini paylaşırken iletişim öğretmenlik yaşantılarında çok önemli olacağını vurguladı. İki gün süren etkinlik boyunca YALÇINKAYA’ nın sunumundan başlıklar şöyleydi;

” Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak  bu öğretim yılında da çocuklarımızın kalplerine, gönüllerine irfan pınarından kültür taşımaya devam edeceğiz.

Çocuk ve genç ruhunun temizliği, tokluğu, süsünü ve inancını ihmal eden her türlü tavrın sosyal ve kültürel etkinliklerde iyi hale dönüştürülebileceği inancını taşımaktayız. Kendi medeniyet ve köklerinin bilincinde olan çocuklarımız ve gençlerimiz tüm insanlığı muhatap olan ve bütün insanlığın muhatap aldığı nesiller yetiştirmek hedefiyle çalışmaktayız.

Kültürel motiflerimizi küreselleşmenin muhtelif lisanı karşısında güçlendirdiğimiz takdirde, diğer milletler karşısında mukayeseli bir üstünlük tesis edebiliriz, çalışmalarımızı bu ana esaslar üzerinde yükseltmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde “Öyküleriyle türkülerimiz” etkinliği yapacağız. Türkünün içerisine kültürümüzü özeyerek vermek istiyoruz. Çünkü türkülerimiz sesimizin çıkmadığı yerde ses, nefesimizin kesildiği yerde nefes kanatsız kaldığımızda hep kanadımız olmuştur. Yalnız kaldığımızda bizleri terk etmeyen en vefalı dostlarımızdır türküler. Onun için türkü etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.

“Her Sınıf Bir Piyes Oynuyor” projemizle tiyatroyu sınıflara taşıyoruz.Unutmayalım ki tiyatroyu “Batı mucizesi” olarak çocuklarımıza öğretip, sadece yabancı kökenli oyunları sahneleyerek gerçek bir Türk Tiyatro Kültürü oluşturamayız..Bu nedenle kendi okul kültüründen ve öğrenci kültüründen oluşan yapıyı ifade eden öğretmenler ve öğrencilerin birlikte esere dönüştürdükleri, konusu milli, yerel kültürü icra eden piyesler okul ortamında ve yakın çevrede paydaşlarla buluşturularak sahneye konuluyor.

Şiire çok önem veriyor ve “Şiir Şöleni” yapıyoruz. Şiir varlığın birliğin tesisinde en önemli araçlardandır. İnsanlar beraberlik tohumlarını kalplere şiirle ekerler. Dil ve kültür ürünleri şiirle yeşerir. Kardeşliğin kaderdeşliğin  kadirşinaslığın bağları şiirle daha da güçlü hale gelir. 10 yıldır yapılan şiir şöleninde İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bu yıl da eğitim paydaşlarımızla buluşacağız.

“Dedeme Nineme Mektup” etkinliği ile Dede, çocuk ve torunu mektuplarla bir araya getiriyoruz. Büyüklerimiz, dedelerimiz, ninelerimiz…Onlar bizim hafızalarımızdır. Dedeler ve nineler bizim sığınılacak en büyük limanlarımızdır. Her yaşta onların sinelerinde barınırız. En büyük atasözleri, masallar, darbımeseller onlarda saklıdır. Bunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyor ve 3 yıldır devam ettiriyoruz, aynı yaklaşımla devam ettireceğiz.

“Olumlu Sınıf Yönetimi”  seminer-sohbet çalışması yapıyıruz. Sınıf ortamında gerek davranış değişikliğini takip ederken gerek akademik bilgi yüklerken öğrenme yaşantılarını engelleyen davranışları ortadan kaldıracak davranış değişikliği süreçlerine daha çok zaman ayırıp, öğrenmeye daha az süre ayırmak durumunda olan öğretmenlerimizin yeterliliklerini uygun hale getiren bir projedir.

“15 Temmuz Şehitlerine Mektuplar” yazdırıyoruz. 15 Temmuz şehitleri ki; onlar başlarını okşayamadıkları küçücük yavrularını, annelerini,  babalarını, kardeşlerini, sevdiklerini ve sevenlerini önce Mevla’ya sonra bizlere emanet ederek Rahmeti Rahmana ulaştılar. Acımız her zaman büyük, üzüntümüz her zaman sonsuz olacaktır. Ancak tesellimiz şudur ki; onlar nazdadırlar, onlar niyazdadırlar, onlar kayıtları hakta olanlardan oldular. Öğrencilerimiz şehitlerimize mektup yazarak ruhlarının derinliklerinden gelen sesi kalplerimize, gönüllerimize aktarmaktadırlar.

“Ankara’nın Tarihi ve Kültürel Mekanları” nı görsel çalışmalar aracılığıyla öne çıkarıyoruz. İlkokullar için Ankara’nın  tarihi ve kültürel mekanları konulu “İlk Belgeselim” , ortaokul öğrencileri için “ Ankara’nın Cami ve Türbeleri” konulu “Kısa Belgesel Çekme” ve Ortaöğretim öğrencileri için “Gençlerin Gözüyle Ankara” konulu fotoğraf çekme etkinliği gerçekleştirilmektedir.

“Geleneksel Çocuk Oyunları” projesi sayesinde kültürümüzü yaşatıyoruz. Oyunu çocuğun dünyası olarak görmekteyiz. Öğrencilerimizin özellikle ilkokul öğrencilerimizin akıl refleksleriyle beden dilini, kalbini eşgüdümlü hale getirecek olan ve tanımı oyun olan etkinlikleri öğrenci hedef kitlemiz olarak ilkokullarda gerçekleştireceğiz. Geleneksel oyunlarımız kale oyunu, çember çevirme, aşık oyunu, topaç çevirme ve sek sek oyunları olacaktır.

“Genç ve Yaşlılar Tecrübe Paylaşım Projesi” çok önemlidir. Gençlerimiz ve yetişkinlerimiz geleneklerimizden uzaklaştıkça yaşlılarımız daha da yalnızlaşıyorlar. Gençlerimizin kariyer planı yaparken hata yapmamaları, zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları amacından hareketle, onların yaşlılarla sohbet ederek vakit geçirebilecekleri, gençlerin ve yaşlıların birlikte beceri kazanacakları ortam sağlanacak bir arada sanat, zanaat ve ürün sergileme alanlarında yaygınlaştırılacak eserler ortaya çıkarılacak hatta birlikte seyahat yapmaları sağlanarak bu iklim daha da iyi teneffüs edilir hale getirilecektir.

“Onlar Nasıl Başardılar Öğretmenler Gerçek Hikayeleri” uzun soluklu bir çalışmadır. Ankara genelinde farklı okullarda farklı branşlarda fark artıran öğretmenlerin gerçek hikayelerini yazıyoruz. 30 civarında öğretmenimizin müfredat çerçevesinde ortaya koydukları ilginç yöntemlerini yazarak diğer öğretmenlerimizin de bu metotlardan yararlanmasını sağlayacak bir kitaba dönüştürerek öğretmenlerimizin hizmetine sunacağız.

“Çanakkale Eğitim Gezileri” sayesinde gençlerimizi şehit atalarıyla buluşturuyoruz. Ankara Ticaret Odası işbirliğiyle Çanakkale’ye her yıl olduğu gibi ilkokul öğrencileri hariç olmak üzere 5 bin öğrenci göndermeyi sürdüreceğiz. Biz diyoruz ki; Çanakkale’yi anlamak, Hocalı’daki katliamı, Çeçenistan’daki sönen ocakları, Bosna’da yıkılan hayalleri, dünyanın dört bir yanında tüm mazlum milletlerin eza cefasını, geçmişte ve hatta yakın geçmişte yani 15 Temmuz’da ülkemiz üzerinde oynanan oyunları anlamak demektir diyoruz ve onun  için Çanakkale diyoruz.

“Kut’ül Amare “ etkinliği yeni etkinliklerimizdendir. 1952  yılına kadar Kut Bayramı olarak kutlandı Kut’ül Amare Savaşı. Ordumuzun 1916 da Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük zafer Türkiye’nin Nato ya girmesinden sonra unutturulmaya çalışıldı. Kut’ül Amare’yi unutmamak ve unutturmamak  için tüm okullarda anma ve anlatım törenleri yapacağız.

“Hazin Beyaz Sarıkamış “ özel etkinliklerimizdendir.Tarihte şanlı sayfalarımız kadar hüzünlü yapraklarımız da vardır. Sarıkamış bunlardan biridir. 1914 Aralık’ının sonunda Allah-u Ekber dağlarında 90 bin şehidin mosmor bedenlerinin buzdan kabristanlara dönüştüğü, Anadolu’nun dağlarından, ovalarından, yaylalarından süzülen Sarıkamış ağıtlarını, Sarıkamış’ın özünü paylaşacağız öğrencilerimizle.

“Dilimizi Koruyalım” projesi kültürümüzün temeli dilimizi koruma amaçlıdır. Türkçe’nin yabancı kelimelerden arındırılması ve korunması açısından bu alanda etkinlik çalışmaları yapmaktayız. Sn. Cumhurbaşkanımız bu yılı “Türk Dili Yılı” ilan etti. Dilimizi istila etmek üzere olan şimdilik 300 kelime tespit ettik. Biz diyoruz ki kültürel işgal dil ile başlar, gelir dine dayanır. Dilimiz giderse Türkiye gider.

Ayrıca Ankara genelinde son 3 yıl içerisinde ulusal ve uluslararası yarışmalarda 1. 2. 3. olmuş, 1.-12. sınıf arasında olan büyük ve küçük altınla ödüllendireceğimiz öğrencileri tespit ettik. Bunlara da bir törenle ödüllerini vereceğiz.

Altını çizerek şunu ifade etmek isteriz ki tüm bu etkinlikleri gerçekleştirirken her alanda yetenekleriyle öne çıkan öğrenciler yerine eğitimin bir parçası olsun diye her öğrencinin katılmasını ve yeteneklerini ortaya koymasını amaçlıyoruz. ”

Etkinlik hatıra fotoğrafı çekimi ile sona ererken YALÇINKAYA, sözleşmeli aday öğretmenler ile bir süre sohbet etti.

img-20170818-wa0025

img-20170818-wa0026

img-20170818-wa0030

img-20170818-wa0028

Sosyal ve kültürel etkinlikler, çocuk ve genç ruhun temizliği, tokluğu, süsünü ve inancını ihmal eden her türlü tavrı iyiye yöneltir.