FİNLANDİYA EĞİTİM UYGULAMALARI

Ana Sayfa » Makaleler » FİNLANDİYA EĞİTİM UYGULAMALARI

img-20170514-wa0060

FİNLANDİYA EĞİTİM UYGULAMALARI

Öncelikle şu bilinmelidir ki başka ülkelerin eğitim sistemini överek eğitim alanında mesafe kat etmek mümkün değildir. Ancak farklı ülkelerdeki model uygulamaları da göz ardı etmek doğru bir yaklaşım olmasa gerek.

Kendimizden başlayarak devletin tüm bilinçli kesimleri milletin iyiliği için çalışmaya koyulduğunda, eğitim öğretim programlarımızı “ kadim yapıyı ” bozmadan sürekli “ temize çekmek ” için seferber olduğumuzda, hep birlikte öğrenmek, öğretmek gerek düşüncesi hakim olduğunda, eğitim öğretim uygulamalarında dünya kriterlerinin çok daha üzerine çıkmamız hiçte zor değildir. Yedi günlük Finlandiya gezimizde izlenimlerim şu olmuştur ki;

Birçok ülke üstün zekalılara yönelirken Finlandiya’ nın ilkesi eşitliktir. Çocukların her derste üstünlüğü yerine, her çocuğun  üstün oldukları dersler vardır. Öğretmen öğrencinin hangi yeteneğini keşfediyorsa o alanda ilerletiliyorlar. Herkes her şeye ücretsiz ulaşılıyor. Öğretmen işini en çok ve en iyi yaptığı için teftişe hiç gerek olmamış.

Öğretmen öğrenciye; “ Ödevini yap youtube yükle, senin ödevini oradan izleyeceğim ” diyor. Kendi ürettiklerini, kendi oyununu, kendi dersini sergiliyor.  İlkokul öğretmeni haftada 24 saat ders veriyor. Orta, lise 18 – 24 saat, üniversite hocaları 16 – 23 saat ders veriyorlar. Sınıflar 17 – 20 öğrenciden oluşuyor. Din dersi 1. Sınıftan itibaren veriliyor. Temel felsefe, esneklik ve özgürlük üzerinedir.

Ödül var, ceza yok. Zayıf dersleri olan öğrencilere özel öğretmenler veriliyor. Hangi dersten yetersizse o ders diğer ders, saatlerinden alınarak eğitiliyorlar. İlkokulda yürüme mesafesi olmayan okula öğrenci gitmiyor. 20 dakika aralıklarla çocuklar temiz havaya çıkarılıyorlar. Ödevini yapmayan bir öğrenciye ne yapılıyor sorusunun karşılığı şudur ki, böyle bir şey yaşanmıyor. Yerel yönetimden bir kişi (belediye) öğretmeni denetliyor. Okul müdürü seçilirken diğer testlerin yanında psikolojik teste tabi tutuluyor. Her yıl öğretmen, Valinin başkanlığında oluşan eğitim, sağlık, güvenlik bölümlerinden, eğitim kısmından sorumlu yetkin bir kişi tarafından mülakata alınıyor. 430 öğrenci 29 öğretmenden oluşan okulda müdür, müdür yrd. ve sekreter okulu yönetiyor.

5 yaş anasınıfı, 7 yaş ilkokul, 15 – 18 arası lise öğrencilerinden oluşur. Öğretmen eğitiminin pedogojik boyutu hiç bitmiyor. Özel okullar yasadışı kabul ediliyor. İlkokul 6+3=9 yıl. Lise 3 yıl. 5 milyon nüfusa sahip Finlandiya’ nın  1.2 milyon öğrencisi var.

Bir dönem 7,5 hafta, son hafta sınav haftası. Öğrenciler bir dönemde 6 farklı ders alıyorlar.Bir dönem de bir ders 38 saattir ( sınav dahil ). iki resmi dilleri olup bunlar, Fince ve İsveççedir.

Tatiller Ekim Kasım 1 hafta, Noel 2 hafta, Şubat sonu 10 gün. Yarı yıl tatili 10 haftadan oluşuyor. 190 iş günü var. Okulda iki sefer iyileştirme kurul toplantısı yapılıyor. Bilgisayar yazısı ile örtüşmediği için el yazısı yazılmıyor. Belediye her öğrenciye bir dizüstü bilgisayar veriyor. Eğitimde  rekabet yok dayanışma var. Okul müdürü iki şeye kafa yoruyor. Öğrenimi daha iyi hale nasıl getiririm ? Öğretmenin işini nasıl kolaylaştırabilirim ? Müdür, öğretmeni kontrol etmiyor onlara yardım ediyor. Yani % 10 yönetim % 90 liderlik yapıyor. Eğitim sisteminde hiç kapalı kapı yok. Çıkmaz yok. Herkes mutlaka bir yere yönlendiriliyor. “ Önce müdür değişimi gerçekleştirir ” ilkesi 70’ li yıllarda çözülmüş. Okul yönetimi; güvenlik, finans, ders programı yapma, öğrenci kaydı, işe alma işlerini yapıyor. Müfredatı Eğitim Bakanlığı yapıyor. 428 öğrencinin 2,5 milyon Euroluk bütçesini devlet karşılıyor. Belediye 0,5 milyon Euroyu karşılıyor. Bir öğrencinin 6.500 Euro maliyeti var. Öğretmen haftada 20 – 25 saat ders veriyor ücreti, 3.000 – 4.000 Euro arasında değişiyor.

Ülkede yapılan tek sınav ulusal yetişkinlik sınavıdır.

Sigara içmek isteyen kişi okulun dışına çıkmak zorunda. Okul sosyalleşmek ve mutlu olmak üzere kurgulanmıştır. Devlet yönetiminde 1, Pisa da 10, dürüstlükte 3. sıradalar. Kişi başına düşen yıllık gelir 30.000 eurodur. Okulun en önemli prensibi güven ve sorumluluk üzerinedir. Yaşın genç ya da yetişkin olması yerine yeteneği olan herkes ülkede iş bulabilir. Aile, çocuğu bağımsızlığa yöneltiyor. Eğitim sistemi her yerde aynıdır. Finlandiya’ nın kuzeyi daha kırsal olduğu için 22.000 Euro, ilerlemiş kesimlerinde 6.500 Euro öğrenci başı para ayrılmaktadır. Ve eğitim  ücretsizdir. Müfredat uygulamalarına okullar karar veriyor. %9 8 devlet okulu % 2 bağımsız  okullar var (azınlıklar)

Bu değerlendirmeleri göz önünde bulundurduğumuzda oldukça güçlü bir hafızası olan bir milletin evlatları olarak, başta atalarımızdan bu güne kadar gelen kadim eğitim kültürünü değerlendirdiğimizde, bunu milli bir diriliş projesi olarak uygulamaya dönüştürdüğümüzde, ancak ülkemizin tüm insanlarını bayrağımızın altında severek can verebilecek savaşçılar haline getirebiliriz.

Milli ruh güçlendikçe ülke ekonomimiz o ölçüde güçlenecek, milletlerarası her alanda söz sahibi olunacaktır. Unutulmamalıdır ki “eğitimle ilgili sorunlarını çözen milletler her alanda bütün sorunlarını en kolay çözen milletlerdir.

İhsan YALÇINKAYA
Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yrd.

Sosyal ve kültürel etkinlikler, çocuk ve genç ruhun temizliği, tokluğu, süsünü ve inancını ihmal eden her türlü tavrı iyiye yöneltir.